The scheme launches a hypothesis of how an innovative programme can result in a hitherto unknown architectural typology. The industrial original space was a heavy machinery factory in a church-like space that is to be extended with an adjacent construction. The new complex will house a Biomedicine centre and laboratories. It is essential to the proposal the double condition of research and the making public of its results; therefore the idea of  literal transparency makes sense to the arrangement of the laboratories, seminars and lecture rooms where visitors can see the investigation process taking place in the Institute.The layout of the spaces follows a distribution pattern in circular and deformed traces and will be reassembled as the needs of the programme change. The model implies a growing behaviour that is to be adapted throughout its useful life.